Nieuwsblad 17/04/2008 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
dinsdag 03 februari 2009 14:25

Brecht Creemers van De Gulden Tas laat ons kennismaken met koffie degusteren


De Belg behoort tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. 'Maar we weten niet meer hoe we koffie moeten drinken', reageert Brecht Creemers van koffiebranderij De Gulden Tas in Bree. Met zijn koffiedegustaties wil hij mensen kennis laten maken met de juiste manier van koffie zetten en drinken.

'In de koffiereclames op televisie zien we de mensen kleine kopjes pure koffie drinken. Nog nooit heb ik gezien dat grote mokken koffie vol melk en suiker worden gegoten', begint Brecht Creemers zijn betoog. 'Hier is natuurlijk een verklaring voor. In België wordt vooral de bittere koffie van mindere kwaliteit Robusta verkocht', zegt hij als kenner. De man stamt uit een familie van koffiebranders. Zijn vader startte vlak na de Tweede Wereldoorlog met koffiebranden op ambachtelijke wijze in De Gulden Tas.

Vandaag runt Brecht samen met zijn zoon Bert en met Jean-Pierre Vliegen de kleinste koffiebranderij van het land. Koffie stroomt de man door het bloed, hij wil dan ook niets liever dan de koffiedrinker opnieuw leren koffie drinken. 'Koffie is een drank om van te genieten en niet om met bakken in ons lijf te gieten om zogezegd wakker te blijven', zegt de meesterkoffiebrander. De koffiebranders openden enkele jaren geleden een kleine winkel met branderij in het centrum van Bree. Dat een branderij zich in het centrum mag vestigen, is uitzonderlijk. De koffiebranderij liet dan ook een milieufilter plaatsen, waardoor zelfs de buren niet ruiken dat er koffie wordt gebrand. De winkel ademt de sfeer van de jaren twintig uit. Proeven is in De Gulden Tas verplicht want de branders willen dat mensen weten wat ze kopen.

Met dit in het achterhoofd groeide de branderij uit tot een klein educatief museum. Wekelijks worden er tal van koffiedegustaties georganiseerd om de koffiedrinkers bewust te maken van het verhaal achter de koffie. Wij trokken naar Bree om een degustatie te volgen samen met de oud-werknemers van de veiling in Sint-Truiden. 'Wij drinken onze koffie helemaal verkeerd', zegt Brecht Creemers. 'Ik zal iedereen inwijden in de diepste geheimen van het koffiedrinken. Het koffieverhaal begint bij het planten van de koffiestruik tot aan het ambachtelijk roosteren van de koffiebonen. Wij gebruiken hier enkel de Arabica-boon. Dit is een zachte koffie. Heel anders dan de grote merken. Die gebruiken de Robusta, die veel bitterder en ook goedkoper is.'

Dat wij Belgen hopen melk en suiker in onze koffie gieten, is volgens Brecht helemaal fout. De smaak van koffie gaat volledig verloren. 'Na de oorlog voerden de Amerikanen hier weer koffie in en vertelden ons dat we er melk en suiker bij moesten doen. Dit om die bittere en vieze smaak van de Robusta te verdoezelen. Het is een vicieuze cirkel geworden. Horecazaken en de grote koffiebranders gaan natuurlijk niet de dure koffie verkopen als we onze koffie toch verpesten met suiker. Als ik altijd suiker bij mijn wijn wil, ga je, als ik nog eens op bezoek kom, ook niet meer die dure fles ontkurken.' Maar niet enkel het koffiedrinken gebeurt fout. Ook bij het koffiezetten is dit het geval. 'Het water om koffie te zetten, moet net onder het kookpunt liggen, zo'n 97graden.

Daarnaast wordt zo'n twaalf gram koffie gebruikt per klein tasje koffie. Dat heb ik niet verzonnen, maar staat vermeld in het koffieboek dat door verschillende koffiebranders is samengesteld', zegt hij wanneer de degusteerders hem ongelovig aankijken. 'Wie de koffie aan de sterke kant vindt, kan deze verdunnen met water, maar toch niet met suiker en melk.' 'Ook koekjes, chocolade en wat dan ook zijn niet nodig. De Arabica-soort is zo'n zachte, lekkere koffie die puur gedronken moet worden. Koffie is een natuurproduct waar we van mogen en zouden moeten genieten door rustig enkele kopjes per dag te drinken en geen tientallen mokken met hopen melk en suiker.' De brander laat de mensen proeven van een Arabica-soort en daarna de Robusta.

Het verschil is opmerkelijk. Ook ik sta versteld en was er me totaal niet van bewust dat ik dikwijls zo'n slechte koffie dronk, tot ik het verschil proefde. 'Door koffie vacuüm te verpakken gaan bovendien heel wat smaakstoffen verloren. Aan de vacuümverpakte koffie zijn heel wat chemische stoffen toegevoegd die bij kokend water naar boven komen. Daarom verwarmen de gewone koffiezetters het water ook niet zo hoog.' 'Koffie moet vers worden verpakt en is daarna nog twee maanden goed', zegt de man. 'We willen van koffie drinken weer een puur individuele belevenis en moment van genieten maken. Koffie is culinair genieten en daar is het ons hier in De Gulden Tas om te doen.'

De Gulden Tas, Nieuwstadstraat 9 in Bree. Koffiedegustaties zijn er nog op 22april, 7 en 22mei, 6 en 23juni telkens om 19uur. Inschrijven op voorhand op 089-46.72.66.